Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Πανηγύρι για την Αγία Παρασκευή

Το πανηγύρη για την Αγία Παρασκευή

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αρχίζει από πολύ παλιά, αυτό όμως που το καθιστά σημαντικό γεγονός είναι η λιτανεία της Θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής την παραμονή 25 Ιουλίου και το παραδοσιακό τραγούδι από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της παλιάς και της σημερινής εποχής. Η διάρκεια του είναι τρεις ημέρες όπου το χωριό πλυμηρίζει κόσμο από τις γύρω περιοχές και από του Τρικορφιώτες από όλη την Ελλάδα.

Επίσης όλοι οι Τρικορφιώτες έχουν ως έθιμο να ψήνουν αρνί!!!





Αγία Παρασκευή

Είναι ο κεντρικός (ενοριακός) ναός του χωριού µας. Στην ίδια θέση υπήρχε από παλιά ναός της Αγίας Παρασκευής και ανακαινίστηκε εκ βάθρων το Δεκέμβριο του 1906. Το καινούργιο αυτό χτίσιμο το έκαναν οι τεχνίτες Μαστραλεξαίοι από τα Πράµαντα της Ηπείρου, ενώ τις πέτρες μετέφεραν οι χωριανοί από το Ξερόρρεµα. Επί της εφημερίας του παπα- Γιάννη Πολύζου γύρω στο 1960 έγινε επέκταση του ναού κατά μήκος όπως είναι σήμερα. Μετά το 1970 προστέθηκε το σημερινό καμπαναριό. Ο ναός είναι μονόχωρη βασιλική µε ξύλινο απλό τέμπλο.


Στον αύλιο χώρο του ναού (νότια και ανατολικά) ήταν παλιότερα μέχρι το 1914 το κοιμητήριο του χωριού (δωρεά του Κωνσταντίνου Τύµπα), το οποίο εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρθηκε περίπου 600 μέτρα ΒΔ του ναού, σε οικόπεδο πού παραχώρησε ο Γεώργιος Γ. Δανιήλ.

Πίσω από το ιερό του παλαιού ναού της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το μνημείο του αειμνήστου ιερέως Κωνσταντίνου Τύµπα (+1929) ενώ του ιερέως Ιωάννη Πολύζου (+1969) βρίσκεται στο κοιμητήριο.

Σήμερα στο ανατολικό μέρος του ναού έχει ανεγερθεί νέος ευρύχωρος μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Παρασκευής. Το 1975 επειδή ο παλαιός ναός δεν ήταν σε καλή κατάσταση είχε σχηματιστεί ενδεκαµελής ερανική επιτροπή για έρανο σε όλη την επικράτεια υπέρ ανεγέρσεως ναού Αγίας Παρασκευής µε το πρακτικό 4/21-09-1975. Αργότερα συστάθηκε ερανική επιτροπή για έρανο σε φύλλα καπνού διαρκείας από 01-09-1976 μέχρι 31-08-1977 (Πρακτ. 4/19-08-1976). Η έναρξη των εργασιών της ανεγέρσεως έγινε τελικά το 1985 µε την κατάθεση του θεμελίου λίθου από τον σεβασµιότατο μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο (μετέπειτα μητροπολίτη Μαντινείας). Μεγάλος δωρητής της Αγίας Παρασκευής είναι ο χωριανός µας ηλεκτρολόγος μηχανικός Νικόλαος Κυρίτσης, ο οποίος µε δαπάνες του έκανε τον σκελετό από τσιμέντο του νέου ναού. Τώρα οι εργασίες του νέου ναού συνεχίζονται µε δωρεές των χωριανών µας και γενικά µε εράνους που κάνει η επιτροπή που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Ήδη στις 3 Αυγούστου 2003 ο μητροπολίτης έκανε τα εγκαίνια του νέου ναού που είναι ένα στολίδι για το χωριό µας.

Αναρτήθηκε από ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ στις Τετάρτη, Ιούλιος 25, 2007



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής