Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007

Δελτίο καιρού με τα μερομήνια!!!!

Τα μερομήνια κρατάνε από πολλά χρόνια πριν, με αυτό το τρόπο στα χρόνια που η πρόγνωση του καιρού δεν γινόταν από την μετεωρολογική υπηρεσία αλλά από την γνώση ορισμένων ανθρώπων στα σημεία που εμφανίζονταν στο ορίζοντα.Τα μερομήνια αρχίζουν από τις 14 Αυγούστου γιατί γιατί πηγαίνουν με το παλιό ημερολόγιο.Συνεπώς στις 14 ξεκινάνε με το πρώτο μήνα που είναι ο Άυγουστος και συνεχίζουν κάνοντας το κύκλο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.Επίσης κάθε ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας συμβολίζει την ημερομηνία.Τα μερομήνια είναι από το τον πατέρα μου Δελημάρη Νίκο που είναι γνώστης.Σίγουρα όμως η επιτυχία στις προβλέψεις εξαρτάτε και από τις κλιματολογικές αλλαγές και από την ώρα που θα εμφανιστούν τα σημεία δηλαδή αν είναι νύχτα ίσως να μην φανούν .Τα παλιότερα χρόνια οι προβλέψεις του ήταν πάρα πολύ κοντά σε ακριβή ημέρα και ώρα,η πρόβλεψη αντιστοιχεί για όλη την Ελλάδα αλλά σίγουρα ανάλογα με την κάθε περιοχή ίσως να χρειάζεται κάποιες ώρες οι μέρες για να φτάσει το ανάλογο κύμα της πρόβλεψης.Θα ξεκινήσουμε από τον τρίτο μήνα που είναι ο Οκτώβριος λόγω του ότι Ο Σεπτέμβριος σε λίγες μέρες φεύγει.

Φθινόπωρο
1ος μήνας Οκτώβριος:
Από 1η έως 13 του μήνα έχει καλό καιρό με ελαφρά βοριαδάκια στις 13 ένα κύμα θα φέρει βροχή σύντομη και γύρω στις 14-15 η αλλαγή του καιρού θα είναι καταπληκτική θα φέρει δυνατές βροχές και η αστάθεια θα διαρκέσει μέχρι της 20 Οκτώβρη.
2ος μήνας Νοέμβριος:
Από 1η έως 10 καλός καιρός με ελαφρούς βόρειους ανέμους από 10 έως 13 λίγες βροχές έως τις 18 έχει αστάθεια άλλα και καλό καιρό 18 με 20 έχει ένα κύμα με πολλές βροχές και πιθανόν και λίγα χιόνια στα βουνά πάντα με ελαφρούς βοριάδες.

Χειμώνας
1ος μήνας Δεκέμβριος:
Από τις πρώτες ήμερες του μήνα 4-5 περίπου έχει κύμα με χιονιάδες και βροχές μέχρι 8 του μήνα με 2 ή 3 μέρες καλές και γύρω στις 12 χαλάει πάλι ο καιρός με βροχές και αστάθεια μέχρι τις 20 όπου έχει χιόνια και δεν μπόρεσα να δω την διάρκεια τους διότι νύχτωσε και δεν φαίνονταν τα σημεία.
2ος μήνας Ιανουάριος:
Ο μήνας αρχίζει με πολλές συνεχόμενες βροχές και χιόνια στα βουνά μετά κάνει 2 ή 3 μέρες καλές,γενικά όλος ο μήνας έχει αστάθεια με βροχές και καλό καιρό προς το τέλος του μήνα.
3ος μήνας Φεβρουάριος:
Από τις πρώτες μέρες έχει πολλές βροχές και χιόνια συζητάμε για πολλές βροχές,κάπου γύρω στις 10 φτιάχνει για 2-3 μέρες και μετ΄τις 15 έχει λίγες βροχές και προς το τέλος οδεύουμε για την Άνοιξη.
Άνοιξη
1ος μήνας Μάρτιος:
Από την αρχή και αυτός ο μήνας είναι άστατος μέχρι τις 10 περίπου μετά γίνετε ανοιξιάτικος με ελαφρά βοριαδάκια,πάλι μια σύντομη αλλαγή 15-16 του μήνα με λίγη βροχή και μετά πάλι Άνοιξη και πιθανόν και κάποιες ζεστές μέρες.
2ος μήνας Απρίλης:
Από 1 έως 10 Ανοιξιάτικος αλλά γύρω 10 με 12 μια αλλαγή με βροχές πολύ καλές για την εποχή η αστάθεια κρατάει μέχρι 13 περίπου,μετά γίνετε Ανοιξιάτικος με δυνατούς ανέμους και ζεστές μέρες,γύρω 15 έως 17 μια αστάθεια πάλι με λίγες βροχές που σταδιακά γίνετε πάλι Ανοιξιάτικος.
3ος μήνας Μάιος:
Ξηρασία με βοριάδες κάπου στις 20 μία μικρή μεταβολή.

Καλοκαίρι
1ος μήνας Ιούνιος:
Ξηρασία με βοριάδες κάπου στις 20 του μήνα μια μικρή μεταβολή.
2ος μήνας Ιούλιος:
Καλοκαίρι όπως πάντα.
3ος μήνας Αύγουστος:
Δεν ξέρω αν αυτός είναι Αύγουστος διότι από 1 έως 15 είναι άστατος από 15 έως 18 καλοκαίρι και από 18 έως 25 περίπου πάλι άστατος.
Το κείμενο με την περιγραφή του καιρού είναι όπως ακριβώς είναι γραμμένο στις σημειώσεις του Δελημάρη Νίκου το μόνο που μένει είναι να δούμε αν οι προβλέψεις θα βγουν αληθινές.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007

Σχολική εφημερίδα του δημοτικου σχολείου Τρικόρφου !!!

Η εφημερίδα αυτή ήταν ιδέα των δασκάλων Μαργαρίτη Θεόδωρου και Σακαρέλου Κων/νου γράφτηκε το 1990 και υπάρχουν δύο εκδόσεις αυτή που θα δείτε παρακάτω είναι η πρώτη κατά σειρά που εκδόθηκε μετά τις κοινοτικές εκλογές.
1η Σελίδα:
Οι δημοσιογράφοι της πρώτης σελίδας είναι ο Δελημάρης Βασίλης που γράφει για τον νικητή των εκλογών και για το κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια των εκλογών, ενώ κάτω ο Δελημάρης Κώστας απαντάει σε ερωτήσεις σαν να ήταν στην θέση του νεοεκλεγέντος προέδρου.
2η Σελίδα:
Στην δεύτερη σελίδα ο Χρήστος Χαλαζιάς γράφει ανέκδοτα και πιο κάτω ο ανώνυμος δημοσιογράφος μας αναφέρει τι θα έκανε αν θα γινόταν πρόεδρος.
3η Σελίδα:

Στην τρίτη σελίδα ο Λεωνίδας Κούστας γράφει ένα ποίημα για τα δρομάκια του χωριού και κάτω η Δήμητρα Μυλωνά αναφέρει γεγονότα που έγιναν στο χωριό επίσης η ζωγραφιά με το κοριτσάκι είναι δικιά της.
4η Σελίδα:Τέταρτη και τελευταία σελίδα για την πρώτη έκδοση της σχολικής εφημερίδας βλέπουμε γελοιογραφίες από την Δήμητρα Μύλωνα και μερικά ακόμη ανέκδοτα.Ευχαριστούμε τους δασκάλους μας για την προσπάθεια τους γιατί σίγουρα τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά η εφημερίδα γράφτηκε με γραφομηχανή μετά βγήκαν κι άλλα αντίγραφα και μοιράστηκαν στους χωριανούς δωρεάν.Επίσης ήταν η πρώτη σχολική εφημερίδα που έγινε στο σχολείο.